28. септембар 2016.

СВЕТЛОСНИЦЕ

Сећам се песка пусте далеке
посуте срмом обале тамне,
наше плиме и вриска осеке,
живе у жеђи душе ми ломне.
    
Сад знам зашто се месец смејао  
таласању и мрешкању сена,    
звезданих пчела мед је сејао
по нама  сања га магла зена,                
 
Време лопов нас у сузу скрива,
опсеном вара ‒ жеље лутају
сунцолике, а буја коприва.

Светлоснице у зору нестају,
али памтимо наша лутања 
не може красти блесак сећања.

2 коментара:

  1. Trece oko – sesto culo moze da aktivira frenkvencije duhovnog sveta
    i omoguciti osecaj bozanskog postojanja i jedinstvenosti sa svetom oko sebe . Trece oko je srediste nase duse u budnom stanju i deluje na intuiciju, secanja , viualizaciju i jos mnogo mentalnih pojava od misli do nemisli i ovih i proslih zivota, kojih nismo svesni , ali dolaze kao slike i pesnik ih pretvara u reci.Kod stvaralaca- umetnika , Bozijom voljom , je to trece oko mnogo jace razvijenije i zato se mogu transformisati i sve svetove - nevoljno.
    Te slike , koje dolaze , na tren, u budnom stanju i snu uobicajeno nazivamo nadahnuce ili Muza , kao Boziji dar kod slikara, kompozitora ,pesnika,knjizevnika vajara, naucnika itd- stvaralaca. Jacina tih nadahnuca i dela stvaralaca , razlikuje od osobe do osobe , odnosno o broju njihovih reinkarnacija i svetova u kojima su njihove duse prebivale. To nadahnuce dolaze u talasima i na tren i ako se odmah ne prenese na papir , u pesmu, u kompoziciju u sliku itd. padaju u zaborav , jer su iz zaborava i nadosle.
    Kod pesnika je speficno da su uvek nadahnuti vodom, rekama ,morima,potocima , sumama , pticama, leptirima, zivotnjama, visinama, suncem,mesecom i zvezdama , senama ,cvecu, svetlosti , tami , radjanju , smrti i perceptivno onim sto koju pojavu okruzuje , a sve to je prozeto snaznom ljubavlju , sto je normalno, jer je to Boziji dar, a Bog je ljubav , a sa svim tim su se kroz svetove susretali i prezivljavali , a sa svakom reinkarnacijom u svesnom i racionalnom stanju zaboravili, a transformacijom prisetili na tren , po Bozijoj volji.
    Upravo zato vam pesnici neznaju odgovoriti na pitanje , o kome pisu i kome pise , osim ako svoju pesmu nisu posvetili nekom iz blize sadasnjosti ,racionalno s namerom i to specijalno i naznace u pesmi.
    Ovaj moj kometar se moze postaviti na veliku vecinu pesama Spomenke Dende Hamovic , kao i drugih pesnika “velikog kalibra”- vecitih.
    Ne zaboravimo da se prave i kvalitetne pesme pisu iz duse, a dusa je vecna i njoj se zemaljske godine ne broje.

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала ти, драга Романа, на исцрпном коментару. Као ти пишу посебне душе. Уживала сам читајући. Хвала на лепим речима о мојој поезији и што је ти тако доживљаваш. Поезија је сусрет осећања аутора и читаоца.

    ОдговориИзбриши

Коментаришите слободно, искрено и без устезања, али културно!

Ако преузимате моје песме обавезни сте да их потпишете мојим именом, јер тако не кршите ауторска права!

Унапред хвала,

Споменка Денда Хамовић